Vårt bidrag til Elvelangs 2015 er en reise i historien til Akerselva og utviklingen rundt Ankerbro fra 1800-tallet og frem til i dag.
Elektrisk magi
Den industrielle revolusjonen sies og skal ha vært en magisk tid da hva som helst kunne skje. Ikke langt fra Ankerbroen lå Ankertorvets Sekundærstasjon, som omformet strømmen fra kraftverket på Hammeren og sendte det ut til gatelys og trikk. Tenk hvilken magi elektrisk lys var for de første som opplevde dette.
På samme sted holdt Fjerdingen skole til fra 1831-1861 og senere ble bygningen brukt som epidemilasarett (Ankerløkkens sykehus) frem til 1888. Så her har arbeiderklassen hvert i full sving i en årrekke.
Fra piperøyk til fuglekvitter
På 1800-tallet var Akerselva stort sett et avsperret industriområde, som led av store utslipp og forurensning. Men på dette tidspunktet oppsto også tanken om å rehabilitere området til parkanlegg. Det hele startet nedenfor Ankerbroen, hvor kommunen kjøpte den første av mange tomter som til sammen skulle gjøres om til en grønn lunge tvers gjennom byen.
En fargerik elv
Litt lenger opp langs elva ligger fabrikkbygningen som fortsatt blir kalt Indigo. Tekstilfabrikken Indigo ble stiftet i 1891, og spesialiserte seg på trykking av bomullstøy. Fargeriet i tekstilfabrikken, slapp ut kjemikalier og fargestoffer gjorde eleven fargerik og som resulterte i at selv rottene i elva her var blå.
I dag er vi så heldig at vi kan nyte Akerselva som rekreasjonsområde, se på blomster og høre på fuglekvitter.
Teknikk: blanding av fotografi, digitale og håndtegnede illustrasjoner samt film-montasje på 16mm filmer.
Alt spesialtilpasset projisering på Eventyrbrua.
Kilde: http://www.industrimuseum.no/akerselvadigitalt
Idé, og kreativ utførelse: Angelica Askvik og Reidun Solvik
Teknisk hjelp: Mads F. L. Nilsen & Ingrid S. Solvik
Musikk: Anna of The North
soundcloud.com/annaofthenorth
open.spotify.com/artist/1mSJCvDX0W7Dn7S9C6vmvI